• The Perfect Conference System - TPCS

  I början på 90-talet började två svenska hackers, Mikael Kjellström och Krister Hansson-Renaud, att koda på ett eget BBS-system modell KOM. På den tiden var äldre system som MikroKOM och H-Kom populära hos mindre svenska BBS:er och Mikael och Krister, sin vana trogen, ville koda det perfekta ultimata systemet med exempelvis bättre stöd för Fidonet och globala textnummer, det senare något som både H-Kom och MikroKOM saknade.

  Namnet blev på sätt och vis en avspegling av killarnas mindre blygsamma personligheter, vilket var och är helt i sin ordning då TPCS verkligen var det ultimata KOM-systemet för DOS-baserade PC-datorer.

  Efter att BBS:erna började dö ut så föll TPCS i glömska men givetvis kunde jag inte låta bli att rota fram programvaran via Archive.org. Mikael hade kvar källkoden men att kompilera upp den igen år 2017 skulle visa sig minst sagt besvärligt eftersom det inte bara krävs ett operativsystem modell gammalt utan också en version av Microsoft C modell minst lika gammal. Efter att jag hittat installationspaketet av den sista versionen som släpptes så visade det sig att det fanns ett, väldigt, stort problem med den: Mikael och Krister hade inte tagit hänsyn till det faktum att 1990-talet snart skulle övergå till 2000-talet varför de helt sonika lagt in en variabel i koden som i princip sa “19 + år” vilket då blev 1996, 1997, och så vidare. När år 2000 kom så förvandlades årtalet från exempelvis 96-12-31 till 100-01-01. Via Amigaföreningen SUGA:s IRC-kanal fick jag fatt i en medlem i föreningen som uppenbarligen inte hade något bättre för sig varför han helt sonika patchade den exekverbara filen så rätt årtal nu visas i programmet.

  För de som vill titta på TPCS så finns det att ladda ner i både patchad och opatchad version från min FTP-sajt ftp.retrodatorer.se. De som vill besöka en BBS som kör TPCS rekommenderas att köra telnet till newdetroit.se på port 2342 (använd helst SyncTerm för att ansluta dig) - där körs för övrigt också ett annan klassisk svensk mjukvara, Frontdoor, skriven av Joaquim Homrighausen och jodå - Frontdoor används faktiskt för att ansluta New Detroit, som BBS:en heter, till Fidonet och Usenet som du kan avnjuta i TPCS.

 • Viva Amiga - en recension

  Från att ha haft noll bra dokumentärer om Amiga så finns det nu två. Den ena av dem, Viva Amiga, hade premiär nyligen och när den släpptes på iTunes för köp så slog jag till.

  Jisses så jag ångrar mig.

  Den som förväntade sig ett komplett tidsdokument över en av världens mest fascinerande datorer kommer bli grundligt besviken. Istället blandas korta intervjusnuttar med oerhört kackiga 3D-animationer av datorer man faktiskt kunde ha filmat i verkligheten. Var det så svårt att få tag i en Amiga 1000 eller Amiga 2000 att filma av. Eller en gammal IBM PC eller en Macintosh?

  Intervjusnuttarna är mer eller mindre informativa. Jason Scott, känd för att bland annat ha gjort BBS-dokumentären “BBS Documentary”, är med och får lägga ut texten ganska mycket. Till och med mer än exempelvis RJ Mical som var med och arbetade på Amigan. Korta filmsnuttar med Jay Miner, som anses vara Amigans fader, och andra dyker också upp men så snart det börjar bli intressant ska ännu en meningslös 3D-animation visas.

  Jag ska inte trötta ut er mer utan summerar Viva Amiga på följande sätt: se den inte. Köp den inte. Den är inte värd din tid, eller dina pengar.

 • En vecka i Dallas

  Efter att ha tillbringat en vecka i Dallas, kanske mest känd för sina oändliga och gigantiska motorvägar och en TV-serie med samma namn, i oktober år 2016 så tänkte jag summera några intryck av mitt första besök här.

  Det är mörkt på morgonen. När jag skriver detta är klockan strax efter 07:30 lokal tid och solen har börjat gå upp. Det är också, med svenska mått mätt, varmt på morgonen. +20 grader ungefär så här i mitten på oktober. Kvällarna har inte så mycket skymning att prata om egentligen, solen går ner på vad som känns som några minuter och sen är det kolsvart vilket, om sanningen ska fram är ganska obehagligt med tanke på att detta är Texas och folk gärna beväpnar sig och, i skrivande stund, fortfarande tycks tro att Donald Trump blir en lämplig president.

  Man promenerar ungefär ingenstans här. Till och från bilen. Ska vi åka och handla glass tar vi bilen. Äta lunch? Bilen? Äta middag? Bilen. De som åker kollektivt verkar anses vara loosers, men sanningen att säga så är de som kör bil inte mycket bättre då de kör som idioter.

  Mycket pickup:er på vägarna. Ford F150 är standard, andra märken är GMC, Dodge och Ford och kanske någon enstaka Toyota. Det finns stora butiker som enbart säljer tillbehör till pickup-bilar. Vägarna är överlag i ganska uselt skick. Volvo XC90 framstår ju som en ganska stor bil här hemma, men på Dallas motorvägar ser den ut som en Nissan Micra i jämförelse

  En visit inne i centrala Dallas resulterade i ett snabbt besök på 7-11, två korta diskussioner med tiggare utanför nyss nämnda 7-11 och att sitta i trafikstockningar inne i staden på väg från nyss nämnda 7-11. Det fanns där vi var inte mycket att se eller uppleva i övrigt förutom några högre byggnader att stirra på. Utanför stadskärnan blir det snabbt låga byggnader, ändlösa “gator”, det vill säga mindre motorvägar 3-4 filer i varje riktning, där folk kör som de hade polisen efter sig.

  På tal om polisen: de syns inte till särskilt ofta.

  Vanligaste hälsningsfrasen: “How are you today?” eller “How are you doing sir?” som sedan besvaras med i princip samma fras.

  Maten då? Fantastiskt kött, grymma lunchsmörgåsar, usel öl. Det är också högst förståeligt varför folk här ofta ser ut som köttberg på två ben - det är sådana oerhörda mängder socker i allt man vill äta och dricka och det är i själva verket svårt att få tag i en motsvarighet till en Ramlösa Citron här borta (jag har givetvis inte letat i varenda butik i hela Texas men ni förstår vad jag menar).

  Hamburgarna på Whataburger är riktigt goda. Men det är svårt att förstå vad personalen säger.

  Kranvattnet innehåller klor. Det innebär att det luktar badhus och smakar badhus.

  Amerikaner har väldigt korta “attention spans”. De orkar inte läsa mail längre än 2-3 rader, de orkar inte lyssna på en förklaring som är längre än 30 sekunder utan vill helst bara skyffla frågan vidare så de kan ägna sig åt något annat.

  Även om du har ett Visa- eller Mastercard-kort kan du inte alltid betala med det. Vissa butiker kommer neka dig med beskedet att kortet är “european” och därmed accepteras det inte. Personalen i butiken kan heller inte förklara varför.

  Efter en vecka i Dallas var det skönt att kliva på planet och åka hem. Resan var givetvis inte helt smidig, vad annars kunde man förvänta sig när man blandar in ett amerikanskt flygbolag. Man kan tycka att USA är någon sorts utopisk plats där det är “coolt” att bo och verka, men det är också ett samhälle där du, om du blir arbetslös eller långtidssjuk, kan gå från att bo fint och äta gott till att bo på gatan och svälta inom loppet av ett år om det vill sig riktigt illa. Det amerikanska drivet att jobba mycket, vara ledig väldigt lite och hela tiden sträva efter mer, mer, mer blir kanske mer begriplig när man förstår vad det är som driver amerikanerna: överlevnad.

 • Så fungerar Golden Gate 2+ i din Amiga 2000

  Det här med nätverkskort till Amiga-datorer med Zorro II eller Zorro III-bussen är ett lite intressant kapitel. Det tillverkades några stycken när Amiga-maskinerna fortfarande “levde” (om uttrycket tillåts) medan det numera finns ett enda från Individual Computers som kostar strax över tusenlappen hos vår favorit-ÅF. Väl investerade pengar på många sätt men jobbar man med en lite tajtare budget så kan det vara värt att läsa vidare.

  För de som använt Amiga 2000, 3000 eller 4000-maskiner länge är Golden Gate 2-korten ingen nyhet. Enkelt uttryckt är det ett instickskort till din dator som gör det möjligt att använda vanliga ISA-kort från en PC i din Amiga med Zorro II-platser (eller Zorro III). För dessa maskiner har nämligen både åtta- och 16-bitars ISA-kortplatser inbyggda med syftet att tillhandahålla PC-kompatiblitet. Commodore (och även andra) sålde nämligen expansioner till Amiga-maskinerna som gjorde det möjligt att starta upp MS-DOS på en Amiga, vilket skulle göra maskinerna attraktiva på företagsmarknaden. Det var åtminstone planen, men det var å andra sidan billigare att köpa en vanlig PC för att få samma funktionalitet, men det är en annan historia.

  Till saken hör att ISA-kortplatserna i exempelvis en Amiga 2000 (de fyra till överst till vänster på bilden ovan, två 16-bitarsplatser och två åtta-bitarsplatser) inte har någon koppling till Amigans egna interna buss - det enda ISA-kortplatserna får från sin “moderdator” är elkraft för att driva själva instickskortet. Det är här Golden Gate 2+-kortet kliver in på scenen. Detta kort kopplar ihop de två bussarna i maskinen så du kan komma åt kortet som sitter i ISA-kortplatsen från Amigans egna operativsystem. Detta förutsätter, givetvis, att det också finns en drivrutin för AmigaOS men vi kommer till det lite senare.

  Det är ganska klurigt, får man säga. Problemet är bara att få tag i ett Golden Gate 2+-kort - de är inte överdrivet vanliga på marknaden men tack och lov kan SUGA fortfarande tillverka ett åt dig på beställning för några hundralappar. Väl investerade pengar för exempelvis undertecknad som nu ska flytta sin BBS från en Amiga 1200 till en Amiga 2000 (av värmeskäl, mestadels) och ställa ner maskinen i serverracket i källaren. En Amiga 2000 är inte tyst om någon nu trodde det.

  För att BBS:en ska kunna nås från Internet krävs, givetvis, ett nätverkskort. Detta måste vara kompatibelt med något som Golden Gate 2+-kortets programvaror klarar av och det i särklass vanligaste är den gamla hederliga NE-2000-standarden där det är busenkelt att få tag i ett nätverkskort för några hundralappar. Det går även att köpa modernare NE-2000-kort som stödjer Plug-and-play men då har du problemet att du inte vet vilken inställning det kortet råkar ha. Det finns verktyg för ändamålet för din Amiga där du kan ta reda på det men det verktyget vägrade fungera på min Amiga 2000 som (än så länge) kör vidare på sin 68000-processor, Kickstart 3,1 och AmigaOS 3,1.

  Åter till historien - med ett Golden Gate 2+-kort installerat och ett NE-2000-nätverkskort instoppat i min Amiga 2000 var det dags att börja arbeta med mjukvaran i maskinen. Jag installerade AmiTCP 3.0b2 och följde denna instruktion för att installera det korrekt. Därefter laddade jag ned programvarorna för Golden Gate 2+-kortet vilket är nog så viktigt då det arkivet innehåller den ack så viktiga drivrutinen för NE-2000-kortet.

  Efter att ha installerat allt detta mankemang inser man snart att ingenting fungerar ändå. Det finns (vad jag lyckats hitta) ingen helt sammanhållande dokumentation på hur man går till väga för att få detta att fungera. Så här kommer den.

  Notera att filen gg_ne2000.device är en fil du måste ladda ner och lägga i DEVS:Networks-katalogen Konfigurationsfilen i steg tre måste du skapa själv, vilket enklast görs med textredigeraren ed.

  Ställ dig i rätt katalog och skriv ed gg_ne2000.config_0 och fyll i uppgifterna. Spara sedan genom att trycka på esc och skriv sa och tryck på return. När filen sparats trycker du esc och trycker sedan q och trycker på return.

  1. Redigera filen AmiTCP:db/interfaces så den ser ut som följer: gg_ne2000 DEV=DEVS:Networks/gg_ne2000.device UNIT=0

  2. Redigera filen Amitcp:/bin/startnet så raden för ditt nätverkskort ser ut som följer: AmiTCP:bin/ifconfig gg_ne2000 x.x.x.x netmask y.y.y.y (x.x.x.x är din IP-adress och y.y.y.y är din nätmask)

  3. Skapa filen ENVARC:sana2/gg_ne2000.config_0 och se till att den ser ut som följer: IRQ=3 IOADDR=0x300 Värt att notera här är att inställningarna ovan är för mitt nätverkskort. Det kort du har kanske inte alls har samma inställningar, vilket är väldigt viktigt att du kontrollerar innan du börjar försöka få det att fungera.

  Notera att du även kan redigera filen i punkt 3 i ENV:sana/gg_ne2000.config_0 men då kommer denna försvinna efter omstart då ENV: ligger i RAM: och inte på din hårddisk.

  Efter att allt detta är gjort (och det kan framstå som busenkelt, men det ligger många timmar bakom detta och tonvis med frågor till främst Iggy Drougge på SUGA som tålmodigt försökt guida mig framåt) så kan man då fråga sig: fungerar det?

  Jajjemen!

  Slutligen ska nämnas: det fina med standarder är att det finns så många av dem. NE-2000-korten var en av sin tids absolut mest spridda standarder för nätverkskort och det gjordes en uppsjö olika modeller som alla, givetvis, inte alltid var 100 procent kompatibla med “orginalet”. Jag köpte mitt kort via eBay för 135 kronor plus frakt, så är du nyfiken på att mecka med detta rekommenderar jag att du börjar leta där.

 • Jag och min Jeep Cherokee

  Detta är en gammal, gammal, bloggpost jag lyckats hitta i en av mina mörkaste gömmor.

  Den handlar, kort beskrivet, om hur jag köpte en gammal Jeep Cherokee från 1989 och började renovera den. Den var inte vacker, men oerhört lättmeckad och det är också den bil jag ägt som jag tyckt allra mest om genom tiderna. Jag skrev texten i dagboksform och publicerade på en blogg jag hade då, och jag tänkte att det kunde vara kul att publicera den igen.

  Som en extra detalj var jag faktiskt ute i en by som hette Kårsta och köpte en baklucka till min Jeep. Lite över ett år senare köpte vi hus där men det hade jag ju ingen aning om då.

  Vad som hände med bilen? Jag blev tvungen att sälja den när det skulle köpas hus. Men en vacker dag så ska det köpas en ny…


  2005-04-24

  Efter att ha köpt en 1988-års Jeep Cherokee för 15000 kronor på blocket och sedan kört över 20 mil med den har jag nu börjat få en uppfattning om vad det handlar om när det gäller vad som måste repareras på den.

  Dörrens fäste har börjat “säcka”, har det visat sig. Ännu ett vanligt fel på de här bilarna. Måste svetsas eller bytas. Ska undersöka vilket som är enklast.

  Gammal stereo med bandspelare: egentligen inget fel men då jag inte äger en enda kasettbandspelare måste jag nog köpa en ny stereo, eller rota fram den gamla som satt i Subarun tidigare.

  Blöt matta i bagageutrymmet: Vanligt fel, troligtvis läckage från bakluckan. Mattan torkar aldrig utan det blir ofta rostigt under den. Mattan ska slitas ut och eventuell rost fixas och sedan läggs en ny matta in.

  Domkraft saknas.

  Fönsterhissar: En av fyra fungerar hyfsat, en fungerar sådär (rutan åker ner men inte upp), två av fyra är stendöda. Kan vara motorerna som är körda alternativt elkontakterna som är trasiga.

  Farthållare: Stendöd. Vanligt fel, men inget jag prioriterar nu. Extraljus fram: Stendöda. Kan vara säkring som gått. Vanliga helljusen fungerar dock.

  2007-05-18

  Rivit ur mattan och det finns en del rost. Läs vidare nedan.

  Åkte till Biltema och köpte ny domkraft. Köpte även motorrengöring som hälls i bensintanken och som ska rensa ur insprutningen i motorn.

  Rev ur bagagemattan och konstaterade att det fanns rost ända bort till under passagerarsätet.

  Bagageutrymmet efter att mattan slitits bort. En del mattrester sitter kvar och gör att det ser lite kexigt ut.

  Rosthål på höger sida i bagagerumsgolvet. Inte helt ovanligt.

  Golvet under baksätet efter att mattan tagits bort. Inte alls farligt men skall ses över lite mer noggrant.

  2007-05-19

  Bilen gick igenom den sista besiktningen utan anmärkning, tack och lov, och framvagnen är renoverad så mycket av det som brukar vara problematiskt är redan fixat.

  Här är en lista på vad som ska fixas under sommaren:

  Läckande avgassystem: främre kopplingen mellan katalysator och avgassystem har rostat sönder. Hela avgassystemet ska bytas.

  2007-05-20

  Ännu en tur till Biltema. Köpte nytt batteri, motorrengöringsmedel, spackel, rostätare, sliprondeller och lite annat smått och gott.

  2007-05-24

  Nytt batteri installerat. Bilen startar mycket snabbare. Luftfiltret kontrollerat och det ser bra ut.

  En och annan lös kabel hänger och dinglar runt batteriet. Ingen aning om var de går. Än..

  Funderar på om jag ska köpa ett avgasrör från skroten eller bita i det sura äpplet och köpa nytt?

  Pris för begagnad katalysator på skroten: 1800kr. Pris för ny katalysator hos American Racing: ~2100kr.

  Svårt val? Tror inte det.

  2007-06-03

  Idag åkte slipmaskinen fram och fick nöta i ett antal timmar. Rostproblemen visade sig vara lite värre än väntat. När jag började försöka skruva loss stödet för vinterdäcket så visade det sig att det var enklare att dra loss det - golvplåten bara krasade sönder!

  Efter att ha slipat med en stålborsteliknande rondell monterad till borrmaskinen har jag nu en fin översikt på rören som går ner till bensintanken.

  Lite mer nervöst nu - går det att svetsa här? Jodå, det ska tydligen gå, bara tanken är full så inga gaser bildas. Ett nytt underligt ljud hörs nu när man startar bilen, men det visar sig vara bensinpumpen som sitter i princip rakt under hålet i golvet.

  En underlig antennsladd hittas också där bak. Var går den? Jag misstänker att det är en extra antennkabel men jag ska undersöka saken vidare. När jag ändå håller på och river bort panelerna börjar jag också montera bort det gamla larmet, av model Touchgard, ökända för att sluta fungera.

  Efter ett antal timmars arbete börjar golvet se “bättre” ut. Tyvärr tog rondellerna till slipmaskinen slut snabbare än väntat så jag var tvungen att avbryta arbetet för dagen.

  Av dagens övning har jag lärt mig ännu mer om den här bilmodellen: Alla skruvar är fastskruvade i karossen. Det kanske nödvändigtvis inte är en dålig grej men i det här fallet innebär det att bultar för hållare till exempelvis reservhjul eller dragkrok, som är monterade i golvet i bagageutrymmet, går rakt genom golvet. Rostskyddat? Inte det minsta. Jag måste fundera ut en plan för detta.

  Läckaget som orsakat rostproblemen i golvet i övrigt kan troligen tillskrivas att rosten kommit underifrån, inte ovanifrån. Det är förhållandevis lite rost mitt på golvet och de stora skadorna sitter i stället på vänster och höger sida, främst höger. Det är också på höger sida bak de värsta skadorna sitter. Jag har även funderat på problemet med avgasröret och kanske räcker det med att byta en packning mellan katalysator och det främre avgasröret. Men det är ett senare problem.

  2007-06-14

  Migsvets införskaffad hos Jula. Nu ska jag bara lära mig svetsa också. Sprang även på en sida med massor av servicemanualer för min bil. Gott om kvällsläsning inför semestern.

  2007-06-17

  Ett par “nya” framstolar i mörkgrått skinn: 300 kronor! Visserligen är de till en 94:ans Cherokee men jag hoppas de passar ändå. Annars får jag svetsa fast dom för dit ska dom!

  2007-06-22

  Den extra mystiska antennsladden utreddes när jag var ute och klappade lite på bilen. Det sitter en extra antenn på taket en bit bak på bilen. Ibland är man bra korkad, alltså…. fast: vad man ska med den antennen till vet jag inte.

  2007-07-01

  Körde hem bilen idag efter att den stått parkerad hos min far. Lastade i året-runt-däcken som således är dubbfria och får fungera som sommardäck. De sommardäck som följde med är helt slut och fälgarna är inte vackra så de ska jag sälja inom kort.

  Upptäckte att höger bakdäck hade pyspunka så jag stannade vid Statoil i Gottröra, köpte tre burkar med reparationsskum och släppte ut så gott som all luft, pumpade i skummet och sen ytterligare drygt ett kilo luft till. Körde ett par mil sen och lagningen verkar hålla.

  De två extra burkarna ska vara till året-runt-däcken där jag misstänker att det är punktering på minst två av fyra däck. Förhoppningsvis räcker det. Nästa helg bär det upp till pappas kompis Micke utanför Uppsala som ska hjälpa mig med att svetsa och fixa. Ska bli otroligt roligt. Tills dess ska jag ha skruvat i de nya framsätena och bytt däck.

  2007-07-03

  Hämtade en baklucka igår i Kårsta. 600 kronor kostade den. Känns lite larvigt att köpa en hel baklucka för att komma åt en så sketen liten detalj som handtaget som ska sitta runt låset på bilen.

  Men, måste man så måste man. Som en bonus kom jag också över en fungerande torkarmotor för bakrutan. Arbetet med att skruva i nya säten går också framåt. Sakta. Till helgens svetsande borde det vara klart. Luften i bakdäcket är fortfarande kvar. Facinerande.

  2007-07-05

  Det ena nya sätet är klart för inmontering i bilen. Ska ta och fixa det andra ikväll.

  2007-07-06

  Bilen är nu städad, eller snarare sanerad, från katthår och smuts. Maken till skitig bil invändigt har jag nog aldrig sett.

  Lukten har dock inte försvunnit helt så möjligen kompletterar jag med ett par Wunderbaum-granar också. Därefter monterades den första skinnstolen in på förarsidan, efter lite bök med att få loss det gamla sätet.

  En av bultarna som går genom golvet satt inte riktigt som den skulle så jag fick trixa lite för att lyckas men det gick bra. Jag började även riva bakluckan samt den baklucka jag köpte för att få loss det lilla handtaget som sitter runt låset men för att det ska lossna måste jag även montera loss hela låsmekanismen och den sitter som berg.

  2007-07-07

  Idag har det hänt grejer! Båda framsätena sitter på plats och passar kanonbra. För 300 kronor kan man verkligen inte klaga om det är några småmärken i lädret. Bekväma är de också!

  Året-runt-däcken sitter på. Fälgarna ser rent ut sagt fördjävliga ut men det får duga tills jag har råd att lämna in dom på blästring. Däcken visade sig inte alls ha punktering utan fungerar bra. Lite vingligare ride blir det dock eftersom de här däcken är större.

  Jag åkte upp till Micke och han satte igång med att fixa extraljusen och vänster framljus som hade ett lite svagare sken. Glappkontakt visade sig vara problemet med det senare, och två brända lampor med det tidigare. Lite pinsamt att jag inte kollat det själv, naturligtvis.

  Tack vare att Micke är rörmokare och därmed också en bra karl har han en hel arsenal av verktyg och en stor lada att vara i vid meckande.

  Vi satte igång med att ta bort resten av det sönderrostade golvet i bagageutrymmet och det fanns gott om “plåt” att kapa bort. Men det var verkligen otroligt kul, mycket tack vare verktygen som jag i många fall inte testat tidigare.

  Båda hålen är vid de klassiska ställena, där hållaren för dragkroken respektive hållaren för reservhjulet sitter. Nu är där inga fler hål utan plåtar istället:

  Givetvis finns det tonvis med andra saker att fixa. Luftkonditioneringen fungerar inte. Eller snarare: varmt blir det men inte kallt. Vanligt fel, kan vara dyrt att fixa.

  Den lösa kabeln som dinglar går till larmet som ska tas bort då det inte fungerar.

  Centrallås: stendött. Inte prioriterat. Än. Klocka i kupé: fungerar men dess belysning fungerar inte. Inte prioriterat ännu.

  Förardörren är svår att stänga: kombination av att dörren börjat hänga och låset som kärvar. Skall undersökas.

  Nu återstår det en del annat invändigt, som att fixa centrallåset, samt givetvis att byta fönsterhissar, lägga in ny matta bak, osv. Men det är en annan dag det…

  2007-07-08

  Biltur med Jeepen i ösregnet gav ett smått deprimerande resultat. Det kommer fortfarande in vatten någonstans på höger sida där bak. Inte mycket, men det är tillräckligt. Något måste göras.

  2007-07-09

  Efter regnandet igår kväll och inatt var det mer vatten i bilen:

  Jag gissar att bakluckan läcker vatten…

  2007-07-10

  Mer vatten i bilen imorse. Nu har jag troligen listat ur var läckan är, och inte helt överraskande är det gummilisten mellan kaross och baklucka uppe i högra hörnet som inte sluter tätt. Ska fundera ut en plan under veckan.

  2007-07-13

  Gårdagen ägnades åt att täta läckor. Jag har inte testat det ännu men troligen var vattnet inne i bilen ett resulat av att det läckte in vatten runt plastlådorna som innehåller bakljusen och de två slangarna som går från bakluckan in i karossen. Silikon applicerades och idag har det förhoppningsvis torkat nog så jag kan testa och se om det fortsätter rinna in vatten.


  Efter att jag slutade blogga om reparationerna lyckades jag också reparera alla utom en fönsterhiss, och jag bytte även de stift som håller framdörren på plats, en operation som tog merparten av en dag då de gamla stiften skulle sågas av först.